28.2.09

Hiihtämässä hiihtolomalla!

Vuokrasimme vaimon kanssa mökin 43 kilometrin päästä kotoa. Niin läheltä löytyi ihan oma maailmansa. Hiihtelimme omia latujamme. Lunta ei ollut kovin paksulti, joten välillä pääsimme tallaamaan hankeen omat polkummekin tai kuljimme pilkkijöiden jälkiä tai skiidoon jättämää uraa pitkin. Välillä paistoi aurinko, välillä satoi uutta lunta taivaan täydeltä.

Lisää lomakuvia on tulossa sekä tänne että Lintutorniin

22.2.09

Viimeinen työpäivä ennen lomaa on päättynyt!

Kaikkein kiireisin aika on aina ennen lomaa. Mistähän syystä? Lopultakin loma alkaa. Palaan linjoille tauon jälkeen noin viikon päästä. Ehkäpä silloin on myös uusia kuviakin.

15.2.09

Ystävänpäivän jälkeinen saarna


Matt. 13: 31–33

Jeesus esitti opetuslapsilleen tällaisen vertauksen: "Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen, jonka mies kylvi maahansa. Se on pienin kaikista siemenistä, mutta kun sen taimi kasvaa täyteen mittaansa, se on puutarhan kasveista suurin. Lopulta se on kuin puu, niin että taivaan linnut tulevat ja pesivät sen oksille."
    Vielä hän esitti heille vertauksen: "Taivasten valtakunta on kuin hapate. Kun nainen sekoitti sen kolmeen vakalliseen jauhoja, koko taikina happani."

Ette voi nähdä
mutta peukaloni ja etusormen välissä on sinapinsiemen.
Kun heitän sen pois
niin en löydä sitä enää itsekään.

Näin pienen ja mitättömän siemenen kaltainen on taivasten valtakunta.

Samaa kokoa on myös usko, joka on meille tarpeen:

Jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: ”Siirry täältä tuonne”, ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta. (Matt. 17:20)

Siitä, mikä on meidän silmissämme pientä ja vähäpätöistä, tulee jotakin suurta.

Kaikesta huolimatta.

Kaikista siemenistä
alla auringon
sinapinsiemen pienin
mutta rohkein on

Näin runoili Leena Suutarla noin 40 vuotta sitten. Runo sai sävelen ja niin laulu levisi kulovalkean tavoin eri puolille maamme seurakuntia. En tiedä sinapinsiemenen rohkeudesta, mutta pieni se on ja kohtalaisen iso kasvi siitä kasvaa.

Hapate tarkoittaa taikinanjuurta. Ei sitä paljoa tarvita yhteen taikinaan. Taikinaan sekoitettuna sitä ei pysty silmin havaitsemaan. Mutta niin vain koko taikina happanee ja leivästä tulee uunissa pehmeä sisältä ja kuori jää mukavan rapeaksi.

Vertauksena sinapinsiemen ja hapate ei ole meille yhtä toimiva kuin Jeesuksen kuulijoille. Sinapinsiementen kanssa emme juurikaan ole tekemisissä. Paitsi ehkä jouluna joku törmää niihin joulusinappia tehdessään, mutta silloinkin sinapinsiemenet ovat usein jauhettu. Juureen tehtyä leipääkään ei tahdo saada mistään. Vielä harvinaisempaa on kotona säilytettävä leivän juuri.

Tehdäänpä siis asia selväksi toisella tapaa. Laita yhteen jommankumman käden etusormi ja peukalo. Katso - siihen etusormen ja peukalon väliin mahtuu kaikki se usko, joka on sinulle tarpeen. Samoin siihen mahtuu se osa taivasten valtakunnasta, jonka ymmärtäminen on sinulle tarpeen.

Vähän on tarpeen ja siinä on kaikki.

Kaikki kristityn uskoon tarpeellinen mahtuu peukalon ja etusormen väliin. Ei ole ketään joka olisi kristittynä suurempi toista. Minun mielestäni tämä on vapauttavaa. Peukalon ja etusormen välissä on kaikki se mitä itse tarvitsen kristittynä elämiseen. Lopusta huolehtii Jumala.

I’m working on a dream
Though it can feel so far away
I’m working on a dream
And our love will make it real someday

Tässä Bruce Springsteenin laulussa ei alunperin lauleta kristittynä elämisestä, mutta lauluilla on tapana alkaa elää omaa elämäänsä. Niinpä itselleni tämä laulu muistuttaa siitä mikä kristittynä elämisessä on tärkeää.

Teen työtä unelmani eteen
Vaikka se voi tuntuakin niin etäiseltä
Teen työtä unelmani eteen
Ja rakkautemme tekee siitä vielä joskus todellisen.

Rakkaus saa ihmeitä aikaan. Siinä pienestä tulee suurta. Miettikääpä vain kaikkia niitä ihmisiä, joita rakastatte - niitä, jotka ovat teille tärkeitä. Kuinka paljon suurempaa saa aikaan rakkaus Jumalaan. Siinä suunta on aina Jumalasta meihin päin, koska Jumala on Rakkaus. Kaikki rakkaus meistä Jumalaan päin mahtuu peukalon ja etusormen väliin, mutta toisinpäin käännettynä rakkauden määrää on mahdotonta edes mitata.

Siksi

I’m working on a dream

Teen työtä unelmieni eteen ja liitän oheen rukouksen:

Suo kasvu siemeneen
suo itsekkyyden kuolla
ja nousta nöyryyden
ja valtakuntasi rauha
suo löytää jokaisen.

Tässä on unelmaa riittävästi yhdelle ihmiselle - sinulle ja minulle.

Tule mukaan, jotta voisimme yhdessä laulaa

We are working on a dream

Ponnistellaanko yhdessä unelmiemme eteen? Pidetään kuitenkin mielessä, että kaikki tarpeellinen mahtuu peukalon ja etusormen väliin.



10.2.09

Ikkunoita elämään / Fönster till livet

Tarvitaan monta ikkunaa
vieri viereen
jotta näkisi ulos
ja sisään.
Toisinaan valo taittuu ikkunoissa
estäen sisäänkatsomisen.
Mutta sisältä näkee aina ulos
ja se riittää
varsinkin jos on ovi
josta pääsee ulos
kohtaamaan kadulla kulkijoita.

7.2.09

Olen sumussa useasti

Hämeenlinna peittyi tänään sakeaan sumuun. Maisema oli pelkistetyn kaunista. Kamerassa saattoi huoletta käyttää pientä aukkoa ja lopputulos oli sama kuin isolla aukolla kirkkaalla ilmalla. Toisin sanoen teräväksi jäi se mikä näkyy etualalla ja taustan yksityiskohdat sulivat sumuun. (Vertaa edellisen postauksen kuvapariin.)


Sumu on yllätyksiä täynnä. Lähelle näkee hyvin, mutta etäänpänä olevat kohteet jäävät epäselviksi. Minulle avarakatseisuus on sitä, että sukeltaa sumuun ja ottaa selvää mitä sieltä löytyy. Siksi pidän sumuisista ilmoista ja teistä monista hyvin erilaisista bloggaajista. Teidän blogeihinne on mukavaa sukeltaa (kuin sumuun) ja tehdä upeita ja välillä hämmentäviäkin löytöjä.

3.2.09

Kysymys lukijoille


Helena haastoi minut vastaamaan itseään koskeviin kysymyksiin. Asiaan kuuluu, että olen valmis kuulemaan samat asiat myös itsestäni.

Millainen minä olen?
Ihmisen kirjoituksista voi päätellä montaa juttua.
Millaisena sinä pidät minua?
Tehtävänä on kommentoida ja 
kertoa millaisena ihmisenä pidät minua?
Olenko kiva/rasittava, haluaisitko tutustua minuun, 
ellet halua, mikset?
Miltä mahdan näyttää?
Huomaako blogikirjoituksista jotain minua kuvaavia erityispiirteitä?

Lisää tämä omaan blogiisi ja ota selvää millaisena lukijat sinua pitävät ;)

Heitänpä pallon takaisin Helenalle. Mitäs sanot? Kuulisin mielelläni myös Arkiterapeutti Kopsin/Ritan ajatuksia. Muutkin saavat toki ottaa osaa. Foorumi on vapaa. Antaa palaa!



2.2.09

Nelosmeemi eli neljännen neljäs

Rita ja Katilein haastoivat kumpikin minut julkaisemaan neljännen kuvan neljännestä kuvakansiostani.

Tällaiset ovat ohjeet:
1. Avaa neljäs kansio, jossa säilytät valokuviasi.
2. Valitse neljäs kuva kansiossa ja julkaise se blogissasi.
3. Selitä kuva.
4. Haasta neljä bloggaajaa tekemään sama.

1. Myönnän, että yritin lajitella kuvakansioitani kaikin erilaisin lajittelutavoin löytääkseni "sen oikean" kuvan. Lopulta palasin alkuun eli aakkosjärjestykseen.

2. Neljäs kuva neljännessä kansiossani on oheinen kuva oksistosta.

3. Kokeilen siinä valojen ja varjojen vangitsemista kameran muistikortille. Kuvana se muistuttaa enemmän vahingonlaukausta kuin katsottavaksi tarkoitettua valokuvaa.

4. Haastan meemiin neljä ensimmäistä tänne tullutta lukijaa, jotka eivät vielä ole saaneet tätä  haastetta.