25.7.09

Vänö

13 vuoteen en ole joutunut Vänössä sateeseen. Tilastollisesti siis oli jo aikakin. Ehdimme juuri sopivasti sisään Vänön kappeliin, kun sade alkoi. Siitä tuli sitten vähän suunniteltua pidempi kirkkohetki.
Sukellus Vänön kanervikkoon. Vänön kasvillisuus on pääosin tällaista tiheää kanervaa seassa jokunen isompikin puu. Uiminen jäi tänä vuonna väliin, mutta pääsihän sitä kastumaan muutenkin - ainakin ne, joilla ei ollut kunnon sadevarusteita.

23.7.09

Terveisiä Högsårasta!

Högsåran Pensionaatti

Ripari alkoi tiistaina. Ensi viikon torstaihin asti asun tässä talossa 42 kahden ihmisen kera. Tämä on jo 14. vuosi ja 13. ripari samassa paikassa. Joka kerta tunnen tulleeni kuin kotiin - yhä vieläkin.

Högsåra ei kuitenkaan ole enää sama kuin silloin alussa. Yhteyslaivan on korvannut lossi ja liikenne saaressa on lisääntynyt. Tuulimyllyt jauhavat nyt säköä. Humina kuuluu kylälle asti. Tuulimyllyjen myötä tie leveni ja jotain katosi lopullisesti maisemasta. Viime vuonna joku osti tontin isolla rahalla saaren lounaisosasta ja nyt sinne vievä polkukin on tehty autotieksi. Raha on puhunut!

20.7.09

Föglössä nähtyä

Maria Magdalenan kirkko, Föglö

Föglössä kävimme katsomassa 1400-luvulla rakennettua kirkkoa. Meidän ja kirkon aukioloajat eivät kuitenkaan menneet yksiin. Niinpä jouduimme tyytymään ulkokuoreen. Valitsimme vielä alauksi väärän polun ja kuvan kivimuuri pysäytti matkamme. Luulimme, että tähän on tyytyminen. Kärsivällisyys kuitenkin palkittiin ja löysimme toisaalta avoimen portin kirkkopihaan.

Tämä kuva on minusta hyvin puhuva. Monet muurit eristävät nykyään ihmisiä kirkon ulkopuolelle. Tähän asti päästyään ei moni jaksa enää etsiä sitä toista porttia, joka olisi avoinna. Tästä katsottuna kirkko on etäinen. Kaukana omasta arjestani. Mutta se toinen portti - millainen kirkko sieltä mahtaisi löytyä?

16.7.09

Valehteleeko valokuva?

Maisema Föglössä, Ahvenanmaalla

Katson maisemaa ja luen filosofiaa (Maurice Merleau-Ponty, Silmä ja mieli). Merleau-Ponty lainaa Auguste Rodinia: "Taiteilija on totuudenmukainen, valokuva valehtelee. Valokuva säilyttää avoimena hetken, jonka ajan sysäys sulkee saman tien. Valokuva tuhoaa ajan ohimenevyyden, tunkeutumisen toisen alueelle, "metamorfoosin", jonka maalaus päinvastoin tekee näkyväksi..."

Lukemassani kirjassa pohdiskelu liittyy valokuvaan laukkaavasta hevosesta hetkellä, jolloin jalat eivät kosketa maata. Valokuvassa hevonen näyttää hyppäävän paikallaan ilmaan. Sen sijaan jos laukkaavat hevoset maalataan kankaalle siten, että ne ovat kuvatuina asennoissa joihin ne eivät oikeasti laukassa pysty, niin katsoja kokee hevosten oikeasti laukkaavan kankaalla toisin kuin valokuvassa.

Mutta valehteleeko valokuva, kun otan kuvan maisemasta? Olisiko tuo maisemakuvanikin todempi maalattuna kankaalle?

15.7.09

Ahvenanmaalla nähtyä

Pyhän Mikaelin kirkko eli
Finströmin kirkko / Finströms kyrka

Kirkko kuin linna. Oli pakko poiketa tieltä ja tulla katsomaan lähempää. Olimme palaamassa Geta vuorelta majapaikkaamme. Puoli kahdeksan aikaan illalla kirkko oli jo kiinni, joten sisään emme päässeet. Kirkko on luultavasti rakennettu 1200 -luvulla.

Yllä olevasta linkistä pääsee kurkkaamaan kirkkoon myös sisälle Åke Johanssonin nettisivulla.


Kirkon ovenripa. / Kyrkans handtag

Joskus oli aikaa paneutua pieniin yksityiskohtiin.

Geta vuoren näköalatornin yllätys / En överaskning i Getabergens utsiktstorn

Tätä en ole kirjoittanut. Detta har jag inte skrivit.

13.7.09

Sunnuntaijazzeilla Hämeenlinnassa 12.7.09

Linnajazzin sunnuntain puistokonsertti on kuulunut jo vuosia kesän pakollisiin menoihin. Paitsi silloin, kun työ tai lomamatka on ollut esteenä. Tänä kesänä vapaapäivä osui kohdalleen. Samoin sää.

Mukaan hyvää purtavaa, juotavaa ja mukavat selkänojalliset retkituolit. Tuttuja tapaa parhaiten istumalla itse paikallaan. Niin kävi nytkin. Kuulumisten vaihtaminen on osa puistokonsertin tunnelmaa.

Väliajalla yleisön joukossa kulki näin värikkäitä hahmoja. Oli pakko ottaa kuva, kun valo osui sopivasti kohdalle. En kai minä muuten... ;-)

2.7.09

Kökar

Matkustaminen yhteysaluksilla Ahvenanmaalle on rauhoittava kokemus. Me aloitimme matkamme Galtbyn satamasta Korppoosta. Matka Kökariin kesti noin 2,5 tuntia. Siihen vielä toiset 2,5 tuntia, niin ollaankin jo perillä Ahvenanmaalla Långnäsissä. Mutta me jäimme yhdeksi yöksi Kökariin, sillä yhteysalusmatkailun olemukseen kuuluun yöpyä matkalla ja siten jättää hieman rahaa saaristoon. Itse laivalippu koko matkalta maksoi vain 23 euroa. Ei siis ollut hinnalla pilattu!

Jos yhteysaluksella on kahvila, niin sieltä saattaa löytyä myös ruokaa pahimpaan nälkään. Joissakin aluksissa on tarjolla vain kahvia/teetä itsepalveluperiaatteella. Pöydällä on termoskannu kahville ja kuumalle vedelle. Kahvileipää on muovikupujen alla muutama sortti. Maksu suoritetaan säästöpossuun. Tarvitaan siis tasaraha, jos ei halua maksaa enempää kuin on tarvis.

Yhteysalusten ainoa viihdyke ovat hitaasti ohi lipuva merimaisema. Jos on kaunista ja lämmintä, niin sitä voi katsella kannella. Huonommilla säillä istutaan sisällä ja katsellaan ulos ikkunasta. Hyvin pystyy paneutumaan vaikka paksuunkin kirjaan, sillä tunnelma laivoilla on varsin leppoisa ja ruhallinen.

Pyhän Annan kirkko Kökarin Hamnössä

Kökarin kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Hamnössä. Jostain kumman syystä kirkon sisällä on votiivilaivana merirosvolaivan pienoismalli. Laivan varusteluun kuuluu 64 kanuunaa. Näin sotaisaa votiivilaivaa en ollutkaan aiemmin nähnyt!

Nykyinen kirkko on valmistunut 1784, mutta paikalla on ollut kirkko jo 1600 luvulta alkaen. Kirkon vierestä on kaivettu esiin fransiskaanimunkkien luostarinraunioita. Luostarin vanhasta kellarista on tehty kappeli.

1.7.09

Majatalo Nauvossa

Tässä huoneessa yövyimme Nauvossa kaksi yötä. Ennen Seiliä ja Seilin jälkeen. Katos oli ilmestynyt sängyn päätyyn Seilissä ollessamme.

Mutta ehdottomasti parasta majatalossa oli sauna. Miehet menevät sinne kuvassa näkyvästä ovesta ja naisten ovi jää kuvassa piiloon muurin taakse. Sauna on jaettu kätevästi väliseinällä ja kiuas on sijoitettu siten, että sinne voi heittää vettä molemmista osastoista. Löylyt olivat pehmeitä ja kosteita. Kävin saunassa aamuin illoin. Olisin voinut olla siellä vaikka koko päivän ja unohtaa kaiken muun.

P.S. Anteeksi. Tämä meni nyt vahvasti mainoksen puolelle, mutta hyvää paikkaa ei voi olla suosittelematta.