8.1.07

Olen lukenut kirjan. Luin saman kirjan ensinmäisen kerran jo silloin kun se ilmestyi (1998) ja yhä Jostein Gaarder jaksoi innostaa. Tuomo kertoo blogissaan lukeneensa Antti Eskolaa. Olen minäkin Eskolani lukenut ja uusin on odottamassa. Saman aiheen ympärillä pyörivät molemmat - Antti ja Jostein. Vita Breviksessä minua viehättää historiassa sivuun jätetty näkökulma, jonka Jostein nostaa upeasti esille. Floria Aemilia on nimittäin kirkkoisä Augustinuksen unohdettu rakastettu ajalta ennen kuin Aurelius Augustinuksesta tuli piispa. Jostein on kaivanut Florian esiin Augustinuksen tunnustuksista ja kirjoittanut Florian nimissä kirjeen Augustinukselle.

Lukekaa ja ihmetelkää! Jos Augustinus ei olisi katkaissut suhdettaan Floriaan, niin saattaisipa olla, että kirkossa puhuttaisiin seksuaalisuudesta aivan toiseen sävyyn kuin nyt.

4 kommenttia:

  1. Kerrothan sinäkin, Kimmo, mielipiteesi Raamattuaiheiseen postaukseeni? :)

    VastaaPoista
  2. Hyvää alkanutta vuotta! Vain ihmisiä ovat kirkonmiehetkin ilmeisesti aina olleet, kuten naisetkin.
    Olen lukenut jonkin matkaa kirjaa Rakkaus on tarina (R,J.Sternberg). Mutta se on tylsää tekstiä eikä enää mitään uutta asiaa mitä ei olisi jo ollut viikkolehtien palstoilla. Olisikohan kirkkoisä Augustinuksella ollut tarinaongelmia Floriansa kanssa?

    Laskin huvikseni, että joka 4-5 riviltä löytyi sana "tarina".

    VastaaPoista
  3. Olen Josteinin kirjan myös lukenut aikanaan ja tallella se hyllyssä vielä on. Kirja ei jättänyt syvää jälkeä. Voi olla, että minussa ei silloin ollut tarttumapintaa kirjan kysymyksille.

    Muistini mukaan tästä kirjasta tuli yhdelle meidän isositamme tärkeä teos.

    VastaaPoista
  4. Minusta Josteinin kirja antaa mielenkiintoisen selityksen sille, miksi seksi on yhäkin kirkossa hankala aihe. Tästähän saimme hyvän esimerkin, kun kirkkohallitus ei osannut oikein markkinoida kriittistä kantaansa Nuorten Keskuksen julkistamaan seksioppaaseen: varsinainen asia jäi varjoon, mutta kirkon maine seksikielteisenä yhteisönä vahvistui. Lukisivat kirkkohallituksessakin Josteinia ja miettisivät tarkemmin mitä julkisuuteen päästävät!

    VastaaPoista