28.4.07

Myrskyä ja tyventä Jurmossa 20.-22.4.07

Leppoisa lintuviikonlop-pu Jurmon saaressa oli tyssätä heti alkuunsa. Tuulta oli 22 boforia ja puuskissa 31. Kapteeni ei uskaltanut luvata Jurmoon pääsyä ja antoi halukkaille aikaa poistua laivasta. Otimme riskin ja jäimme.
Rantautuminen oli epävarmaa vielä Jurmon sataman jo näkyessä, mutta viimein pääsimme maihin.
Lauantaikin oli vielä tuulinen. Satoi räntää. Maisema oli alakuloisen harmaa. Paitsi meri.














S
unnuntaina oli kaikki toisin. Aurinko paistoi ja merikin oli lähes tyyni.
Päällimmäiseksi Jurmosta jäi mieleen aurinko ja sinisenä kimmeltävä meri. Merkillistä miten nopeasti myrsky unohtuu!
Ai ne linnut? Kyllä minä niitäkin näin, mutta älkää kysykö nimiä. Erotan tuskin variksen ja harakan toisistaan.

15.4.07

Lukitut ovet

Useimmat meistä
piilottavat pelkonsa.
Kiviset kasvot:
Ei ole mitään hätää,
kaikki on oikein hyvin.

Oletko koskaan
ollut näin ahdistunut?
Sulkeuduit yksin
ovien taakse piiloon
mieli täynnä pelkoa?

Lukitut ovet,
seinät ympärilläsi.
Ei ole lupa
kenenkään tulla sisään,
istua vierellesi.

Avaa silmäsi.
Luvatta hän ilmestyy.
Tarjoaa toisen
vaihtoehdon pelolle.
Sanoo: ”Rauha sinulle.”

Ei vaatimusta,
ei syyttävää sormea.
”Rauha sinulle.”
Vain nämä kaksi sanaa.
Sinulle tarkoitetut.

Lue lisää: Joh. 20: 19-31

7.4.07

Maailman napa

Gnothi seauton ottaa mielenkiintoisessa postauksessaan esiin maailman navan. Tässä kuva gs:n mainitsemasta maailman navasta.
Vasemmalla alkuperäinen napa. Pinnan hieroglyfeistä pitäisi selvitä maailman tulevaisuus. Kukaan ei vain osaa tulkita sen merkkejä.
Maailman navan paikan selvitti aikoinaan Zeus, joka lähetti kaksi lintua kiertämään maapalloa. Linnut kohtasivat toisensa Delfissä ja paikka merkittiin kuvan kivellä.

Oikealla mailman navan alkuperäinen paikka ja navan kopio (ja joku vähän uudempikin "napa"). Napakivi on nykyisin varsin suosittu kuvauskohde. Sitä oli melko vaikea valokuvata ilman ylimääräisiä napoja.

6.4.07

Pääsiäismietteitä

Luterilainen kristillisyys on ollut vanhastaan pitkäperjantaikristillisyyttä. Liekö sitten siitä johtuen tai toisinpäin hartauden harjoitukseen liitetään ilottomuus, synkkyys yms.
Vai voiko olla niin, että pitkäperjantain tunnelma vastaa meidän suomalaisten kokemusta elämästä? Mikä kärsimyksessä kiehtoo?
Omassa saarnassani olin tänään ristin juurella. Siellä oli pimeää keskellä kirkasta päivää. Niin pimeää, etten nähnyt kirjoittaa saarnaani näkyväksi. Nyt sen kuulivat vain ne, jotka olivat kirkossa.


Janakkalan Pyhän Laurin kirkon alttarilla oli pitkäperjantaina viisi ruusua. ne muistuttavat Kristuksen viidestä haavasta, jotka hän sai ristillä. Katselen mieluummin näitä ruusuja kuin Mel Gibsonin elokuvaa Kristuksen kärsimyksestä, missä haavat ovat veristäkin verisempiä.
Ruusut ovat kauniita katsella. Toista ovat haavat, joita me aiheutamme toinen toisillemme. Niistäkään en haluaisi tietää, mutta pakotan siihen itseäni etten aivan kiveksi muuttuisi.

Kristuksen ylösnousemuksessa on jotain hyvin lapsenomaista. Siinä ei ole pienintäkään vaatimusta, ei vähäisintäkään pakkoa. Ei mitään tarvetta olla jotain. Saa vain olla, avautua jaottaa vastaan. Tässä siis olen ja ihmettelen. Kristus on ylösnoussut! Unohdetaan menneet.

3.4.07

Haluaisitko pelastaa maailman?

Maailman pelastaminen koetaan helposti tiukkapipojen hommaksi, mutta sitä ei voi sanoa tästä sivustosta: www.pelastamaailma.fi. Jos ei muuta, niin ainakin uskon sivuston antavan uutta näkökulmaa maailman pelastamiseksi. Toteutus saattaa tuntua sekavalta - ehkä se sitä onkin - mutta minusta siellä oli hauska surfailla. Samalla tuli huomaamatta keränneeksi monenlaista tärkeää tiedonmurua. Sivujen toteutuksen takana on Kirkon Ulkomaanapu.

2.4.07

Pääsiäismunien maalausta

Viime lauantaina olin maalaamassa pääsiäismunia tai oikeammin: maalasin yhden pääsiäismunan (kuvassa laitimmaisin vasemmalla). Muut olivat jo aloittaneet aamupäivällä. Minä ehdin mukaan vasta illansuussa. Oli niin mukavaa, että ehkäpä tulee otettua muna käteen kotona vielä pääsiäispyhien aikanakin.

Munanmaalauksen sivutuotteena saa syödäkseen runsaasti munakasta ja muita kananmunapitoisia ruokia & leivonnaisia. Toinen vaihtoehto on pakastaa kuorettomiksi jääneet munat pienissä rasioissa myöhempää käyttöä varten.

Aiheesta lisää: Hungarian Heritage Museum, Ugrainian Eggs by Ginny ja Ukrainian Easter Eggs.