2.7.09

Kökar

Matkustaminen yhteysaluksilla Ahvenanmaalle on rauhoittava kokemus. Me aloitimme matkamme Galtbyn satamasta Korppoosta. Matka Kökariin kesti noin 2,5 tuntia. Siihen vielä toiset 2,5 tuntia, niin ollaankin jo perillä Ahvenanmaalla Långnäsissä. Mutta me jäimme yhdeksi yöksi Kökariin, sillä yhteysalusmatkailun olemukseen kuuluun yöpyä matkalla ja siten jättää hieman rahaa saaristoon. Itse laivalippu koko matkalta maksoi vain 23 euroa. Ei siis ollut hinnalla pilattu!

Jos yhteysaluksella on kahvila, niin sieltä saattaa löytyä myös ruokaa pahimpaan nälkään. Joissakin aluksissa on tarjolla vain kahvia/teetä itsepalveluperiaatteella. Pöydällä on termoskannu kahville ja kuumalle vedelle. Kahvileipää on muovikupujen alla muutama sortti. Maksu suoritetaan säästöpossuun. Tarvitaan siis tasaraha, jos ei halua maksaa enempää kuin on tarvis.

Yhteysalusten ainoa viihdyke ovat hitaasti ohi lipuva merimaisema. Jos on kaunista ja lämmintä, niin sitä voi katsella kannella. Huonommilla säillä istutaan sisällä ja katsellaan ulos ikkunasta. Hyvin pystyy paneutumaan vaikka paksuunkin kirjaan, sillä tunnelma laivoilla on varsin leppoisa ja ruhallinen.

Pyhän Annan kirkko Kökarin Hamnössä

Kökarin kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Hamnössä. Jostain kumman syystä kirkon sisällä on votiivilaivana merirosvolaivan pienoismalli. Laivan varusteluun kuuluu 64 kanuunaa. Näin sotaisaa votiivilaivaa en ollutkaan aiemmin nähnyt!

Nykyinen kirkko on valmistunut 1784, mutta paikalla on ollut kirkko jo 1600 luvulta alkaen. Kirkon vierestä on kaivettu esiin fransiskaanimunkkien luostarinraunioita. Luostarin vanhasta kellarista on tehty kappeli.

2 kommenttia:

  1. Ihan kuin oma pulssini olisi vähän tippunut, kun luin tekstin ja katsoin kauniita, rauhallisia kuviasi. Minä olen kiinnostunut kirkoista ja uusissa paikoissa yleensä ensimmäiseksi haen kirkon ja vierailen siellä. Kuvan kirkon kaltaisessa kirkossa en ole koskaan ollut, mutta haluaisin kyllä kovasti nähdä tuon sisältäkin. Ehkä, kun vauva kasvaa, teemme retken tuonne.

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla, että kuvillani on myös tuollaisia sivuvaikutuksia.

    Kirkot ovat yleensä rauhallisia keitaita ja Kökarin kirkko on sitä erityisesti jo kauniin sijaintinsa perusteella. Kävin minä sisälläkin, mutta en ottanut sieltä yleiskuvaa josta voisin kirkkoa esitellä.

    VastaaPoista