23.5.09

Levinasin kasvot, osa 1

Minusta on tullut Taideteollisen korkeakoulun opiskelija. Opiskelen voimauttavaa valokuvausta ammatillisena erikoistumisopintona. Meitä on kurssilla 14 opiskelijaa Miina Savolaisen innostavassa ohjauksessa. Edessä on kaksi vuotta ja 30 opintopistettä. Lissu Lehtimajan kirja Levinasin kasvot on yksi kesäajan lukutehtävistäni. Aloitan luku-urakkani julkisesti, jotta saisin sen ajoissa tehtyä.

Levinasin kasvot on sarjakuvakirja. Se hämää luulemaan kirjaa helpoksi. Joudun kuitenkin lukemaan kirjan vielä moneen kertaan ennenkuin se kunnolla avautuu. Ohessa yhden lukukerran mieleen jääneet kohdat. Jos joku tuntee Levinasin ajattelua tai Lehtimajan kirjan sisällön paremmin, niin otan mielelläni vastaan tarkentavia kommentteja.   

Luukut
  • Jos ihmiset olisivat pieniä pyöreitä palloja ja niissä olisi pieniä luukkuja, joita voisi avata ja sulkea.
  • Luukut mahdollistavat dialogin (= vuorovaikutuksen). Silloin kun luukut ovat molemmilla avoinna, niin dialogi on mahdollinen. Avoimet luukut vastaanottavat sisään jotakin, joka muuttaa pallon sisällön pysyvästi.
Häkki/lokero
  • Ajatus toisen ihmisen täydellisestä tuntemisesta on kuin yrittäisi vangita häntä häkkiin tai pakottaa hänet itse keksimäämme lokeroon. 
Silmät
  • Silmät ovat tärkeitä. Ja silmiin katsominen. Ihmisessä puhuttelevinta ovat juuri toisen silmät, katsominen ja näkeminen.
Kasvot
  • Kasvojen paljastaminen on itsensä alttiiksi asettamista. Kasvot menevät kaiken tiedon ohitse. Kasvot välittävät halun toisen kohtaamiseen.
Tie
  • Tie on matkan tekoa. Länsimaisen kulttuurin arkkisankari Odysseus lähti maailmalle seikkailuun itseään etsimään. Hän löysi ja palasi kotiin. Mutta on olemassa toinenkin tapa. Juutalaisessa perinteessä (ja siten myös kristillisessä) tunnetaan Abram (joka sai myöhemmin nimen Abraham). Hän jätti kotinsa ja lähti kohti tuntematonta (1. Mooseksen kirja 12:1...) Heittäytyminen tuntemattomaan oli tarpeen, jotta saattoi kohdata toisen.
Toinen
  • Filosofi Emmanuel Levinasin (1906-1995) ajattelun keskeinen käsite. Miten kohdata toinen ihminen ja mihin se johtaa?
Etiikka
  • Etiikka on ensimmäinen filosofia. Näin ajattelee Levinas.

Dialooginen rakkaus
  • Levinasin kasvot kirjan punainen lanka.


16.5.09

Kevään etenemisen seurantaa Hakoisilla

Näiden kahden ensimmäisen kuvan välillä neljä päivää. Keskimmäinenkään ei ole aivan tuore, sillä kävin Hakoisten linnavuorella viimeksi maanantaina 11.5. Tänään vihreys on vieläkin runsaanpaa. Kesällä tuo kuvan alarinne peittyy jo täysin puiden lehtiverhon taakse.



Orvokkeja - olkaa hyvä!

15.5.09

Helsingissä kevättä aistimassa

Alkuviikosta minulla oli tilaisuus pistäytyä Helsingissä. Askeleeni veivät Esplanadille. Katsokaa miten tulppaanit loistavat kevätauringon loisteessa!

Esplanadi on yksi suosikkikohteitani Helsingissä. Täällä on mukava kuljeskella ja katsella kaupungin hyörinää. Puistonpenkillä voi välillä istahtaa. Usein päätän kävelyni kauppatorille. Tällä kertaa jätin sen kuitenkin väliin ja menin yliopistolle.

Minusta on nimittäin yllättäen tullut Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan käytännöllisen teologian tuntiopettaja aineessa, josta omana opiskeluaikana sain kaikkein huonoimmat arvosanat ja vielä ohjaavan opettajan haukut päälle. Näin sen edestään löytää minkä taakseen jättää!

6.5.09

Vappumuistelo

Vappumaisemani 2009


Näin keväällä haluan ottaa kaiken irti auringosta.

Päiväkävelyllä

3.5.09

Vappureissulla nähtyä

Katilein löysi huhtikuussa yhden seinätuolin. Minä löysin kolme. Huomatkaa kukat laitimmaisilla tuoleilla ja västäräkki keskimmäisellä tuolilla.  Kelpaa siinä västäräkin keikistellä!