Levinasin kasvot on sarjakuvakirja. Se hämää luulemaan kirjaa helpoksi. Joudun kuitenkin lukemaan kirjan vielä moneen kertaan ennenkuin se kunnolla avautuu. Ohessa yhden lukukerran mieleen jääneet kohdat. Jos joku tuntee Levinasin ajattelua tai Lehtimajan kirjan sisällön paremmin, niin otan mielelläni vastaan tarkentavia kommentteja.
Luukut
Dialooginen rakkaus
Luukut
- Jos ihmiset olisivat pieniä pyöreitä palloja ja niissä olisi pieniä luukkuja, joita voisi avata ja sulkea.
- Luukut mahdollistavat dialogin (= vuorovaikutuksen). Silloin kun luukut ovat molemmilla avoinna, niin dialogi on mahdollinen. Avoimet luukut vastaanottavat sisään jotakin, joka muuttaa pallon sisällön pysyvästi.
- Ajatus toisen ihmisen täydellisestä tuntemisesta on kuin yrittäisi vangita häntä häkkiin tai pakottaa hänet itse keksimäämme lokeroon.
- Silmät ovat tärkeitä. Ja silmiin katsominen. Ihmisessä puhuttelevinta ovat juuri toisen silmät, katsominen ja näkeminen.
- Kasvojen paljastaminen on itsensä alttiiksi asettamista. Kasvot menevät kaiken tiedon ohitse. Kasvot välittävät halun toisen kohtaamiseen.
- Tie on matkan tekoa. Länsimaisen kulttuurin arkkisankari Odysseus lähti maailmalle seikkailuun itseään etsimään. Hän löysi ja palasi kotiin. Mutta on olemassa toinenkin tapa. Juutalaisessa perinteessä (ja siten myös kristillisessä) tunnetaan Abram (joka sai myöhemmin nimen Abraham). Hän jätti kotinsa ja lähti kohti tuntematonta (1. Mooseksen kirja 12:1...) Heittäytyminen tuntemattomaan oli tarpeen, jotta saattoi kohdata toisen.
- Filosofi Emmanuel Levinasin (1906-1995) ajattelun keskeinen käsite. Miten kohdata toinen ihminen ja mihin se johtaa?
- Etiikka on ensimmäinen filosofia. Näin ajattelee Levinas.
Dialooginen rakkaus
- Levinasin kasvot kirjan punainen lanka.
oi kun upeeta...
VastaaPoistasaamme varmasti matkasi varrelta pieniä hippuja..
kävin katsomassa näyttelyn "maailman kaunein tyttö"..voimauttavan valokuvauksen töitä, lastenkodin tytöistä...
Ihanaa sunnuntaita sinulle!!
Levinas on miellyttävin postmoderneista filosofeista. Hänen maailmankuvansa ei ole masentava, repaleinen niin kuin monilla muilla.
VastaaPoistaTuo kirja täytyy ostaa. Kansikuva oli aika yllättävä.
Voi miten hieno teko mennä tuollaiselle kurssille, jolle itsekin halajan. Olen jopa selannut kansanopistojen esitteitä löytääkseni kunnon valokuvauskurssin, jolla alaa voisi opsikella perusteellisesti ja syventäväti, jopa "tieteellisesti".
VastaaPoistaJos asuisi pääkaupunkiseudulla, opintoja olisi kyllä tarjolla.
Levinas alkoi kiinnostaa. Mutta tuollaista rumaa sarjakuvakirjaa en kyllä ala lukemaan. :-) Pitää etsiä muita lähteitä.
VastaaPoistaTsemppiä ja iloa opintielle!
VastaaPoistaT: Kaija
Kiitos kommenteista. Tsemppiä tässä tarvitsenkin, sillä opintojen työmäärä tuntuu tällä hetkellä melkoisen suurelta. Innostavaa se kuitenkin on.
VastaaPoistaLevinasin ajatusmaailmaan löytyy toki tuhdimpiakin kirjoja kuin tuo sarjakuvakirja. Se toimii kuitenkin hyvänä johdantona siihen filosofiaan, joka on voimauttavan valokuvauksen taustalla.
Onnea uudelle opiskelijalle! Minulla on nyt vuosi takana uusia yliopisto-opintojani. Olen nauttinut lähes joka kurssista, vaikkakin välillä olen miettinyt, mihin olen oikein itseni pistänyt: työmäärä on tosiaan suuri. Mutta kun opiskelee kiinnostavaa alaa, se ei toisaalta haittaa.
VastaaPoistaMinunkin opintoihini on kuulunut hieman valokuvausta. Sain keväällä kiitettävät arvostelut taiteellisesta näkemyksestä, mutta tekniikkaan pitäisi kuulemma vielä jaksaa keskittyä enemmän.