10.9.08

Erinomaista omenasosetta!

Tässäpä teille erinomaisen maukasta omenasosetta. Teen tätä aina syksyisin, jos vain saan jostain omenoita. Paras sose tulee kirpeistä talviomenoista, mutta kyllä muistakin lajikkeista kelvollista tulee.

Mausteinen omenasose
  • 5 dl erittäin vahvaa teetä (Mitä vahvempaa, sen parempi.)
  • 1-5 kanelitankoa (Oman maun mukaan.)
  • 2,5 kg happamia omenoita
  • 500 g sokeria (Vähempikin riittää.)
  • 1-3 rkl kuivattua minttua (Taas oman maun mukaan.)

Jos on tarvis, pese ensin omenat. Sen jälkeen poista siemenkota ja viipaloi omenat. Kaada kattilaan teejuoma ja lisää sinne omenat ja kanelitangot. Keitä seosta kunnes omenat soseutuvat kunnolla.

Soseuta keitos sosemyllyllä. Lisää joukkoon sokeri ja minttu.

Jatka kuumentamista kunnes sokeri on kokonaan liuennut ja sose on läpeensä kuumentunut. Kuori vaahto pois, jos on tarvetta.

Jaa valmis sose puhtaisiin pakastepurkkeihin ja sulje purkit heti. Anna jäähtyä ja laita purkit pakasteeseen odottamaan käyttöä.

Sose on hyvää puuro,maustamattoman jogurtin, lättyjen ja pannareiden kanssa.

11 kommenttia:

  1. Meidän omenapuu on vihdoin kasvanut niin isoksi että antaa kunnon sadon. Kiva alkaa kerätä ohjeita, vaikka kävisikin niin että nyt syödään vielä itse kaikki omenat omenoina :) Meillä on punakaneli.

    VastaaPoista
  2. Tässä on sen verran uusia makuja, että täytyy kokeilla, vaikka vähän soveltaenkin...

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta.
    Meidän kolmesta puusta yksi teki omenoita ja paljon. Viinimarjoja tuli myös paljon ja suuria marjoja tulikin. Sekä punaisia että mustia. Karviaispensaita istutan vasta tänä syksynä.
    Mustikoita ei täällä saatu edes omaan tarpeeseen mutta puolukoista tulee hyvä sato.
    Mutta omenasoseohjettasi kokeilen. Vaikuttaa hyvältä.
    T: Pikkuliina

    VastaaPoista
  4. Onpa hyvä ohje kun omenoita ei tarvitse edes kuoria! Pitääpä kokeilla. Kiitos!

    Olen tämän viikon syönyt monta omenaa päivässä. Eilen tein omenapaistosta, johon tulee kaurahiutaleita, sokeria, voita ja kanelia sekä omenaviipaleita. Tosi hyvää vaniljakastikkeen kanssa! Se on joka syksyistä herkkuani.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta. Satsi on jähtymässä. Hiukan tuli löysää, kun omenat olivat niin mehukkaita.

    VastaaPoista
  6. Tulevat hyvät muistot mieleen sadonkorjuuajasta lapsuudessa. Hilloja, mehuja ja pakasteita riitti koko talveksi. Tuo omenasose kuulostaa kyllä herkulliselta.

    VastaaPoista
  7. Hei, onpa kiinnostava ohje! Saimme juuri ison pussillisen omenoita, joten täytyy markkinoida tuota miehelle, hän on nyt isyyslomallaan innostunut ruuanlaitosta ja leivonnasta :)
    Tuo bibliodraama-kirjavinkki on myös mielenkiintoinen, täytyy jossain vaiheessa etsiä teos käsiini.

    VastaaPoista
  8. Tein eilen tätä sosetta koko annoksen. Laitoin 3 kanelitankoa, 4 dl sokeria ja 1½ rkl minttua. Tuli niin hyvää, että olisin voinut syödä pelkältään vaikka kuinka paljon. Nyt on soseet pakkasessa. Suosittelin reseptiä siskollenikin.

    VastaaPoista
  9. Mukavaa, että omenasose maistuu! Maistakaa tekin, jotka ette ole vielä maistaneet.

    Itse ehdin soseenkeitoon vasta viikonloppuna. Ystävältä saadut omenat odottavat terassilla.

    VastaaPoista
  10. Löysin tällaisen aarteen, aivan loistava resepti! Tavallinen omenasose ei ole makuuni, mutta tätä on jo tehty yksi koe-erä ja toivottavasti saan lisää omenoita. Toisin sanoen lisää omenasosetta talvea varten. :)
    Saana

    VastaaPoista
  11. Mukava kuulla, että resepti on mieleesi Saana. Minä olen syönyt samaista omenasosetta jo yli 20 vuotta ja edelleen maistuu.

    VastaaPoista