9.8.06

Homekätkö ja muita havaintoja

Kun vanhaa purkaa, niin ei voi välttyä yllätyksiltä. Makuuhuoneemme nurkasta puretun vaatekomeron takaa löytyi hometta. Siellä on siis ollut kosteaa jo aiemminkin. Nyt koko seinä menee purkuun. Toivottavasti enää ei löydy lisää yllätyksiä.

Vakuutusyhtiön kanssa oli aluksi vaikeuksia, kun ei ollut yhteistä kieltä millä vahinkoa kuvata. Tänään sieltä kävi mies paikan päällä ja lopulta aloimme ymmärtää toisiamme paremmin. Ilmeisesti jokaisella ammattialalla on oma kielensä. Näinköhän olen minäkin oman amattikieleni sokaisema?

4 kommenttia:

 1. Ammattikielestä puhuttaessa tuli mieleeni tämä. Työpaikallani olen jo muutamana vuonna törmännyt sanapariin: pedagoginen johtajuus. Tässä viikolla koko henkilökunnan koulutustilaisuudessa saimme tietää, että siinä asiassa meillä olisi kehitettävää. Nyt ensin selvitetään mitä se tässä meidän työssämme oikein tarkoittaa, siis tämä pedagoginen johtajuus. Ja sitten vielä, että miten sitä kehitettäisiin. Näin ainakin ymmärsin. Sikäli kun ennätin mitään enempää ajatella kun aivoni hyytyivät jo noiden sanojen kohdalla: pedagoginen johtajuus.

  Ikäviä yllätyksiä nuo homenurkat siitä en osaa muuta sanoa. Toisaalta, nythän ne tulee korjattua. Tuo nurkka ei muhi tämän jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Viime vuosisadan The Kielifilosofi Wittgenstein käytti näistä ammattikielistä nimitystä kielipeli(t). Eri konteksteissa toimitaan erilaisten kielipelien sisällä ja kommunikointi onnistuu vain kun tuntee käytössä olevan kielipelin ja pitäytyy siinä. Kielipelien ulkopuolella on sitten vielä maailma, josta ei voi sanoa yhtään mitään - vovon mann nicht sprechen kann darüber muss mann schweigen...

  -gs

  VastaaPoista
 3. Wittgensteinilta minäkin ensi kerran luin kielipeleistä. Nyt monen vuoden työkokemuksen jälkeen on mielenkiintoista törmätä siihen käytännössäkin. Sitä ei vain tule jokapäiväisessä elämässä huomanneeksi miten sitä puhuu ja liikkuu vain oman kielen sisällä.

  Me kirkon työntekijät mietimme usein maailman ymärtämättömyyttä, mutta voisiko se olla niin, että ymmärtämättömiä olemmekin me itse?

  VastaaPoista
 4. Herra W:ltä meni yli hilseen asioita, jotka kuuluvat tavallisen ihmisen arkeen. Tämä on mielipiteeni. Mutta kielipeli oli häneltä oikea oivallus. Se alkaa heti kun joku ryhmä muodostuu. Joskus se alkaa tahattomasti mutta myös kun ollaan olevinaan ja hienostellaan.

  VastaaPoista