4.6.07

Kesä

Vielä tämä viikko töitä. Se kuluu päivärippikoulussa 13 oppilaan ja yhden isosen kanssa. Sunnuntaina - jos kaikki menee hyvin - juhlimme konfirmaatiota ja maanantaina unohdan työasiat viideksi viikoksi.

Jos jotakuta kiinnostaa, niin olen julkaissut eilisen saarnani kaikkien luettavaksi seurakuntani nettisivulla www.janakkalanseurakunta.fi. Sitä saa kommentoida ja olisin siitä iloinen, sillä tarvitsen ajatuksianne keskusteluun, jota käyn kollegojeni kanssa.

6 kommenttia:

  1. Luin saarnasi. Olen seurannut Rankisen blogissa käytävää naispappeuden, homoliittojen ym. vastaista keskustelua ja väkisinkin tuli mieleen, että mitä siellä mahdettaisiin tästä saarnasta tuumata. Raamatussahan on heidän näkemyksensä mukaan, jos olen oikein ymmärtänyt, Jumala itsensä pilkuntarkasti ilmoittanut, eipä siis muuta kuin noudattamaan, pois turha venkoilu!

    VastaaPoista
  2. Kävin myös lukemassa saarnan. Olit hienosti päässyt tekstiin sisälle. Nikodemoksen ymmärtämättömyys on minuakin joskus hämmästyttänyt. Kun Jeesus puhui uudesti syntymisestä, silloin ihmisillä ei ollut mielessä vielä teologista malleja asialle.

    Johdattelit erinomaisesti saarnaa. Sitä oli helppo myös lukea. Osasit vaikean asian pukea ymmärrettävään muotoon. Meillä on vastustamaton halu muodostaa selko-jumala, jolla on vastaus jokaiseen asiaan. Epävarmuuden sietokykymme on heikko. Mikä on keskeistä mikä kehällistä uskon kysymyksissä. Selko-jumalaan uskovilla kehän laitamille ei jää juuri mitään.

    Jos johonkin kohtaan saarnassa puuttuisin, niin sen päättäminen. Kolme viimeistä pikkulukua eivät istu kokonaisuuteen mielestäni saumattomasti.

    VastaaPoista
  3. Terv. Pikkuliinalta
    Luin sarnasi ja näin perusmaallikkoa puhutteli tuo loppukin. Viimeinen kappale jopa kiteytti ja selvensi asiaa.
    Seurakunnan tilaisuuksissa kuulee niin varmalla äänellä puhuttavan asioista. Minultakin on tivattu uudestisyntymisestäni ja kerran jopa, että voinko varmasti sanoa antaneeni elämäni kokonaisuudessaan Jeesuksen käsiin.

    Miten minä voisin niin sanoa, kun kerran napisen vastaan mieleni mukaan milloin missäkin asiassa. Minä vain rukoilen ja toivon parasta Jumalan armoon luottaen.

    Siitäkin jotkut huolehtivat, että käynkö ja kuinka usein käyn kirkossa Jumalanpalveluksissa.

    VastaaPoista
  4. Tällaisia saarnoja haluaisin kuunnella kotikirkossanikin.

    Kirjoitit: "Uudestisyntyminen on mielenmuutos, missä tietämisen tarpeen sijaan tulee luottamus."

    Tämä kuulostaa minusta kovin itämaiselta tai ehkä tuo on universaalia.

    Tätä samaa asiaa on yritetty selittää iät ja ajat kaikilla kielillä, jotta ihmiset ymmärtäisivät. Jotkut ymmärtävät, jotkut eivät.

    Fen-Yang sanoi sen näin:

    "Kun olet harhautunut ja täynnä epäilyä, ei riitä tuhatkaan nidettä kirjoituksia. Kun olet havahtunut ymmärtämään, yksikin sana on liikaa."

    VastaaPoista
  5. Olen hyvin kiitollinen kommenteistanne. Mikäpä ollessa, kun ette moittineet.

    Tuomo. Aivan samaa minäkin ajattelin kolmen viimeisen pikkuluvun kohdalla. Muistaakseni puheessa en niitä aivan tuossa asussa voinutkaan sanoa, vaan ne muuttuivat puhuttuna hiukan toisenlaisiksi. Korjaus jäi kuitenkin tekemättä kirjalliseen asuun.

    heidir, Mielenkiintoisen huomion teit. Kuinka paljon sitä haetaankaan muualta, kun kotoisestakin uskonnosta löytyy samoja ulottuvuuksia? Toisaalta on avartavaa tutustua muidenkin kuin vain kristittyjen ajattelijoiden ajatuksiin. Saattaahan olla, että saarnassani on kaikuja näiltä retkiltäni.

    Kirsti. Minä en jaksa enää seurata naispappeuden, homoliittojen ym. vastaista keskustelua. Tuntuu, että se keskustelu ei etene mihinkään. Tosin olen kerran joutunut saarnani jälkeen kirkkokahveilla sellaiseen mukaan. Itsepä sopan silloin keitin, vaikka tiesin keitä on kuulijoina. Meinasin saada Raamatusta päähän, mutta onneksi paikalla oli yksi pelastava enkeli.

    Pikkuliina. Monenlaisista sitä murehditaan. Minä ihmettelen sitä, että miksi juuri ne, jotka voimakkaimmin ilmaisevat uskonsa Jumalaan, kaikkein vähiten luottavat Jumalan mahdollisuuksiin toimia itse omalla ajallaan.

    VastaaPoista
  6. Niin, muualta haetaan. Kuka mistäkin syystä. Minäkin tein oman henkisen ja hengellisen pyhiinvaelluksen itään. Zen sitten pysäytti.

    Mutta on kierähtänyt takaisin synnyinuskoon. Siihen kotoisaan kristinuskoon, johon olen syntynyt.

    Siihen on minut kasvatettu ja se on se kristinuskon Jumala mielikuvissa, jota rukoileen.

    Mutta piti kyllä käydä kaukana, että löysi ne ulottuvuudet omasta uskostaan.

    Buddhahan on sanonut näin:

    "Älä usko mihinkään yksinkertaisesti koska olet kuullut sen. Älä usko mihinkään tapaan koska se on kulkenut sukupolvelta toiselle. Älä usko yhtään mihinkään koska se on kirjoitettu johonkin pyhään kirjaan. Älä usko mihinkään opettajaasi tai vanhempaasi vain koska he ovat auktoriteetteja. Mutta kun havaitset ja analysoit, kun löydät kaiken olevan sopusoinnussa järjen kanssa ja kun huomaat että se on kaikkien eduksi, hyväksy se ja elä sen mukaan."
    - Buddha

    VastaaPoista