18.5.08

Kiinan muuri

Napapiiri, Rovaniemi 17.5.2008

Bloggailu on mainio tapa pitää yhteyksiä yllä pitkienkin matkojen takaa. Yksityisluonteiset asiat on tietenkin paras kertoa muita teitä. Blogi on parhaimmillaan kuvatessaan yleistä elämisen ilmapiiriä ja tunnelmia "siellä jossain" tai vaikkapa esimerkiksi Pekingissä.

Olen seurannut aktiivisesti yhden suomalaisen bloggaajan perheen elämää ulkomailla. Aluksi Vilijonkka & tyttäret asuivat Pariisissa. Kirjoittajalla on sana ja kuva hallussaan. Pariisista välittyi blogin kautta varsin eloisa kuva kaikkine iloineen ja kommelluksineen. Kevättalvella perhe muutti Kiinaan, Pekingiin. Blogin mukana pääsin tutustumaan kiinalaiseen elämuotoon. Mutta äkkiä kaikki loppui. Kiinalainen sensuuri iski ja blogin ylläpito suljettiin. Blogi säilyi luettavana, mutta Vilijonkka ei pääse enää lisäämään blogiinsa kuvia eikä tekstiä.

Täällä Suomessa on vaikea käsittää, että blogi voidaan sulkea noin vain ilman mitään ilmoitusta. Äkkiä 6680 kilometriä Napapiiriltä Penkingiin on jotain muuta kuin mitä kilometrit ilmoittavat. Välissä on Kiinan muuri, joka tekee matkaan mittaamattomia mutkia.