5.2.08

Tule meille vaan, meillä leivotaan...


Laskiainen aloittaa kirkkovuodessa ajan, jolloin valmistaudutaan pääsiäisen viettoon. Sana laskiainen tulee sanasta laskeutua. Laskiainen on siis laskeutumista mahdollisimman yksinkertaiseen elämään. Tätä kutsutaan myös paastoksi. Paastoaminen on perinteisesti kohdistunut ruokaan: on jätetty pois liha ja kaikki sellainen, mikä ei ole aivan välttämätöntä. Laskiaisena syödään kermapullia, jotta olisi mitä sulatella paastotessa.

Katsoin eilen Voimalaa YLE TV1:ssä. Aiheena oli energiansäästö. Keskustelusta jäi mieleeni, että kohta me jokainen joudumme paastoamaan - halusimmepa tai emme. Ilmastonmuutosa on tullut jäädäkseen ja se ei tarkoita pelkästään hyvää. Erityisesti jäi mieleeni ympäristötoimittaja Pasi Toiviainen ja hänen kirjansa Ilmastonmuutos nyt. Muistiinpanoja maailmanlopusta. Taidanpa etsiä tuon kirjan käsiini ja lukea. Jotainhan tässä on tehtävä!

Mutta tänään minä paistoin korvapuusteja, vaikka energiaa niihin menikin yli odotusten - jouduin käymään kaupassa kaksi kertaa, kun en heti muistanut tuoda kaikkea tarvittavaa mukanani. Eka kerralla kävelin, mutta toisella kerralla käytin auto lieventääkseni unohduksen tuomaa harmia.

Ajatus korvapuusteista tuli mieleeni katsottuani sunnuntaina japanilaisen elokuvan "Ravintola Lokki". Suosittelen kaikille, jotka pitävät hyväntuulisista elokuvista. Leffa on filmattu Helsingissä.