21.12.08

Kuka saa avata kirkon oven jouluna?

Joulu kerää ihmisiä kirkkoon. Se herättää kuitenkin monenlaisia tunteita. Onko kyseessä vain tapa, millä ei ole aitoa kytköstä itse sanomaan? Voiko kirkossa käydä jouluna, jos siellä ei käy muulloin?

Facebookiiin on perustettu ryhmä "Me tapakristityt". On monenlaisia tapoja. Huonoja ja hyviä. Tapakristillisyydessä on kyse jälkimmäisestä. Kannata tapaa niin se kannattaa sinua.

Tapa se on sekin, jos käy vain jouluna kirkossa. Omalla tavallaan tämäkin kannattelee. Kuka tietää, vaikka joskus joulukirkosta jäisi jokin siemen itämään? Tästä syystä en pidä pahana kerran vuodessa esiintyvää tapakristillisyyttä. Tervetuloa kirkkoon vaikka vain tavan vuoksi!

Joskus minua pyydetään pappina nuhtelemaan joulukirkossa näitä kerran vuodessa kirkkoon tulevia "tekopyhiä". Sellaiseen en kuitenkaan suostu. Miten minä voin kenestäkään tietää, mitä hänen sisimmässään liikkuu. Tekopyhyyden mittarit ovat jokaisessa itsessään. Me näemme toisistamme lopultakin vain kuoren. Se voi eri valaistuksessa näyttää milloin miltäkin. Hurskaalta tai tekopyhältä.

Hedelmistään puu tunnetaan. Millaisia ovat tekopyhyyden hedelmät? Jos ne ovat kylmyyttä, kovuutta yms., niin niistä voin jo jotain sanoakin. Mutta jouluna kirkon ovat ovat kaikille - myös niille kylmille. Johan sen jo kaikki tietävät, että vain lämpö sulattaa kylmyyden.

Joulu kertoo meille Jumalasta, joka toimii toisin kuin me ihmiset. Kirkon tehtävä ei ole mitata kenenkään aitoutta. Siksi kirkon oven voi hyvällä omallatunnolla avata kuka tahansa - vaikka se tapahtuisi vain kerran vuodessa.

6 kommenttia:

  1. Loysin juuri tieni tanne blogiisi. Nappasin sinut muistiin ja tulen paremmalla hetkella plarailemaan ja kommentoimaan kuviasi. :)

    Laitan kutsun yksityiseen blogiini, jospa sinuakin kiinnostaisi tietaa kuka kommentin takana on. ;)

    Jos en ennen joulua paase uudelle visiitille tanne, niin mukavaa joulua :)

    VastaaPoista
  2. ps. enpa voikaan laittaa kutsua, silla en loyda sahkopostiasi taalta sivuiltasi. No, ehka myohemmassa vaiheessa :)

    VastaaPoista
  3. Minusta tekopyhyys on kyllä sitä, jos on olevinaan muita hurskaampi ja parempi ja tuomitsee muita. Jos jouluna käy kirkossa, niin sehän on vain hieno asia. Se osoittaa, että ihminen kaipaa jonkinlaista pyhyyttä ja rauhaa sisimpäänsä. Hyvää joulua! :-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kutsusta.
    Joskus muinoin olen ollut vähän närkästyny ihmisiin, jotka keräävät kirkossakäyntejään kuin helmiä nauhaan ja esittelevät sitä sitten ylpeänä muille. Olen muuttanut mieltäni. On sitä pahempiakin asioita, joista ylpeillä. Kunhan eivät halveksu toisenlaista tapaa elää kristittynä.
    Kirkossa on ihan kiva käydä vähän olemassa ja antaa sellaisen rauhan ja hiljaisen vahvan "jonkun" tunteen tai tunnelman ympäröidä ja vaikuttaa sisimpään. Jos se on Jumala, Pyhä henki niin hyvä niin.
    T: Joululiina

    VastaaPoista
  5. Aina sitä nappaa jotain mukaansa kun tänne sivuillesi pistäytyy! Hyvä kirjoitus.

    Niinhän se on, että lämpö sulattaa kylmyyden ja valo voittaa pimeän. Oikein hyvää joulua sinulle Kimmo!

    VastaaPoista
  6. Tärkeä ja hieno kirjoitus! Kiitos!

    VastaaPoista