21.12.08

Kuka saa avata kirkon oven jouluna?

Joulu kerää ihmisiä kirkkoon. Se herättää kuitenkin monenlaisia tunteita. Onko kyseessä vain tapa, millä ei ole aitoa kytköstä itse sanomaan? Voiko kirkossa käydä jouluna, jos siellä ei käy muulloin?

Facebookiiin on perustettu ryhmä "Me tapakristityt". On monenlaisia tapoja. Huonoja ja hyviä. Tapakristillisyydessä on kyse jälkimmäisestä. Kannata tapaa niin se kannattaa sinua.

Tapa se on sekin, jos käy vain jouluna kirkossa. Omalla tavallaan tämäkin kannattelee. Kuka tietää, vaikka joskus joulukirkosta jäisi jokin siemen itämään? Tästä syystä en pidä pahana kerran vuodessa esiintyvää tapakristillisyyttä. Tervetuloa kirkkoon vaikka vain tavan vuoksi!

Joskus minua pyydetään pappina nuhtelemaan joulukirkossa näitä kerran vuodessa kirkkoon tulevia "tekopyhiä". Sellaiseen en kuitenkaan suostu. Miten minä voin kenestäkään tietää, mitä hänen sisimmässään liikkuu. Tekopyhyyden mittarit ovat jokaisessa itsessään. Me näemme toisistamme lopultakin vain kuoren. Se voi eri valaistuksessa näyttää milloin miltäkin. Hurskaalta tai tekopyhältä.

Hedelmistään puu tunnetaan. Millaisia ovat tekopyhyyden hedelmät? Jos ne ovat kylmyyttä, kovuutta yms., niin niistä voin jo jotain sanoakin. Mutta jouluna kirkon ovat ovat kaikille - myös niille kylmille. Johan sen jo kaikki tietävät, että vain lämpö sulattaa kylmyyden.

Joulu kertoo meille Jumalasta, joka toimii toisin kuin me ihmiset. Kirkon tehtävä ei ole mitata kenenkään aitoutta. Siksi kirkon oven voi hyvällä omallatunnolla avata kuka tahansa - vaikka se tapahtuisi vain kerran vuodessa.