Pälkäneen rauniokirkko
Nämä ajat ovat mielenkiintoisia aikoja olla töissä kirkossa. Kuohut käyvät laidasta laitaan. Milloin asialla ovat kirkon konservatiivit, milloin liberaalit. Eli olitpa mitä mieltä tahansa, niin aina siitä saadaan myrsky aikaan. Ainakin lehdet nostavat mielellään nämä kuohut näkyviin.
Tällä kertaa arkkipiispa Jukka Paarma aiheutti närää sanomatta juuri mitään. Kirjailija Mauno Saari ilmoitti eroavansa kirkosta, koska Paarma ei ottanut Gazan kriisiin tarpeeksi tiukkaa kantaa.
Gazan suhteen olen samaa mieltä Saaren kanssa, mutta en silti ymmärrä mitä kirkosta eroaminen tässä auttaa. Jos jonkun kanssa on eri mieltä, niin eikö silloin pitäisi nimenomaa hakeutua keskusteluyhteyteen sen sijaan, että ottaa etäisyyttä.
Raunioitunut kirkko se vasta hampaaton on. Ei sellaisesta ole apua kenellekään. Minusta kirkkoa voi muuttaa vain sisältäpäin. Jos yksi arkkipiispa ei uskalla ottaa tiukkaa kantaa Gazan kriisiin, niin ei se silti tarkoita että me kirkossa olisimme toimettomia. Kirkon ulkomaanapu on kovaa vauhtia viemässä sinne apua. Myös sinä voit olla tässä auttamistyössä mukana: www.kua.fi.
Jippii, he is back!
VastaaPoistaTuo Gazan tilanne on kyllä järkyttävä. Kauhulla seurasin sodankäyntiä ja lasten kärsimystä. Hienoa, että on mahdollisuus auttaa.
Hyvä kirjoitus ja kirjoituksen ja kuvan liitosta pidän myös kovasti. Minua ärsyttää tuo kirkostaeroamisbuumi ja se, että sitä markkinoidaan rahojen säästämiskeinona.
VastaaPoistaTilanne Gazassa on sietämätön. Kyllä senkin asian hoidon kanssa ollaan hampaattomia, tuntuu että Israel saa tehdä mitä vain. Vieläkö yli kuudenkymmenen vuoden takaiset seikat antavat tämän oikeuden, vai mikä. En ymmärrä. Israel on pommittanut myös hyväntekeväisyysjärjestöjen telttoja. Kamalaa.
Olenpa kanssasi samaa mieltä. Jotenkin luotan eniten avun perille menoon kirkon ulkomaanavun kautta. Uskoisin SPR:n kautta apu menee myös perille.
VastaaPoistaAinoa kestävä peruste kuulua kirkkoon on usko sen oppiin. Jos tätä uskoa ei ole, on parempi erota kirkosta.
VastaaPoistaEsimerkiksi Suomen Punaisella Ristillä on selvästi paremmat edellytykset saattaa kouriintuntuvaa apua Gazaan kuin kirkolla, jolle maksettavista veroista valtaosa menee muuhun kuin avustustyöhön.
Anonyymin ajatus kirkkoon kuulumisen edellytyksistä on sinänsä hyvä. Ongelma vain on siinä, miten mitata sitä milloin joku uskoo on ja milloin ei.
VastaaPoistaOmasta mielestäni uskoon kuuluvat myös kysymykset ja epäilyksetkin. En ole uskossani valmis enkä edes vahva. Pitäisikö minun siis erota kirkosta? Minulle kirkko on paikka, missä voin etsiä uskolleni kiintopisteitä. Kirkkoon mahtuu monenlaisia ajatuksia. Olisi kauheaa, jos se olisi varattu vain samanmielisille.
Anonyymi rinnastaa SPR:n avustustilit ja kirkon verot toisiinsa. Mielestäni tämä rinnastus ei tee oikeutta kummallekaan. Kyllä SPR:lläkin on omat kulunsa, mutta ne maksetaan muualta kuin avustustileistä. Kirkollisveroilla katetaan koko kirkon toiminta.
Katso http://evl.fi/ ja sieltä kohta Tietoa kirkosta:
"Seurakunnat käyttävät voimavaroistaan (henkilöstö-, työtila-, palvelu- ja tuotekuluistaan) lähes kolmasosan lapsi- ja nuorisotyöhön. Lapsille ja nuorille järjestetään paljon toimintaa, muun muassa musiikki- ja askartelukerhoja, iltapäiväkerhoja koululaisille ja nuorille omia iltoja ja leirejä. Lähes koko ikäluokka osallistuu rippikouluun.
Diakoniatyön painopiste on henkisessä ja hengellisessä auttamisessa, mutta viimeisen 15 vuoden aikana konkreettista apua kuten ruokakasseja tai -kuponkeja on jaettu entistä enemmän. Diakoniatyö joutuu täydentämään myös mielenterveyden avopalveluja. Diakonian ohella muita palveluita ovat perheneuvonta, sairaalasielunhoito ja Palveleva puhelin.
Hautaustoimilaki velvoittaa seurakuntia tarjoamaan jokaiselle kunnan asukkaalle hautapaikan. Niiden hoitoon ja ylläpitoon kuluu noin 10 prosenttia ilman hautaansiunaamiskuluja. Vuoden 2007 alusta seurakuntien on myös osoitettava tunnustukseton hautausmaa-alue niille, jotka eivät halua tulla haudatuiksi kristilliselle hautausmaalle."
Kirkollisveron sijaan sijaan olisi hyvä verrata SPR:n ja Kirkon ulkomaanavun avustustilien käyttöä. Ne kyllä kestävät vertailun, sillä molemmat ovat tunnettuja avun luotettavasta perillemenosta. Käytäntö on aosittanut, että molemmat järjestöt ovat tehokkaita ja nopeita auttajia.
Tässä yhteydessä on hyvä myös huomata, että ilman kirkkoa ei olisi kirkon ulkomaanapuakaan. Siitä seuraisi iso lovi maailman hädänalaisten auttamisessa.
Kuva on taas minun sieluani hivelevä, jos näin voi sanoa.
VastaaPoistaOlen eräässä rauniokirkossa, Pyhän Mikaelin kirkossa, kokenut Jumalan läsnäolon vahvempana kuin koskaan missään. Kuinka sattuikaan, puhkesi sinne mennessäni vielä myrsky ja sade huuhteli pahan mielen mennessään. En koskaan tule unohtamaan sitä, niin epätodelliselta se tuntui. Pienen sirun kirkon murentuneesta tiiliseinästä otin mukaani.