30.12.09

Ilmastonmuutos ja kirkko

Hämeenlinnan joulukuusi

Kirkon parituhatvuotinen ajattelu on lähtenyt siitä, että maailma on luotu ihmistä varten. Tästä on seurannut ihmisen ylemmyys suhteessa muihin lajeihin. Kirkko muodostuu ihmisistä ja ihmiset ovat näin ajatelleet.

Tämän ajattelutapahan on leimannut koko ns. länsimaista ajattelutapaa. Suhteessa muihin kulttuureihin olemme olleet jotakin paljon parempaa.

Kahtoilammen rantametsää Hämeenlinnassa

Onneksi ihmiset ovat muuttuneet ja myös kirkko sen mukana. Enää ei puhuta luomakunnan eikä kulttuurienkaan herruudesta. Luomiskertomuksen uusi tulkinta antaa ihmiselle erityisen vastuun ja tehtävän luomakunnan säilymiseksi. Kirkossa onkin havahduttu siihen, että ihminen ei ole täyttänyt saamaansa tehtävää hyvin.

Talvinen puro Hämeenlinnan keskustan tuntumassa

Olemmeko me juuri se ikäpolvi, joka epäonnistuu kaikkein pahiten saamassaan tehtävässä? Kirkon hiljattain julkaistu ilmasto-ohjelma yrittää kääntää suuntaa. Usko ei ole vain hengellinen kysymys. Siihen liittyy myös käytännön ulottuvuus: Jumalan sana tuli lihaksi, samoin uskon on tultava näkyväksi Sanan hedelmissä. Tässä on kirkon ympäristöaktiivisuuden perusta.

Kirkon ilmasto-ohjelma tavoitteena on muuttaa seurakuntalaisten asenteita ja elämäntapaa. Kristinuskon keskeisimpiä tehtäviä ympäristötyössä on tarjota motivaatiota, voimaa ja toivoa ihmisille, jotka kokevat voimattomuutta ongelmien ja uhkakuvien edessä.

Kirkon ilmasto-ohjelmaan voit tutustua täällä: www.evl.fi/ilmasto-ohjelma. Kattavampi PDF-dokumentti löytyy tästä.