21.10.08

Öinen Vilna...

...tai ainakin melkein. Kuvasin nämä kuvat käsivaralla, joten en voinut odottaa keskiyöhön asti. Hämärän taitteessa riitti vielä valoa sen verran, että kuvista tuli kelvollisen tarkat.

Berdandinu gatve

Tämä oli kotikatumme. Pilies kadun puoleinen pää oli suljettu autoilta, mikä teki tiestä mukavan rauhallisen. Kuva on otettu majapaikkamme portilta Pilies kadun suuntaa.

Sv. Mykolo gatve

Tällainen kapea katu rajaa majapaikkamme korttelin eteläreunaa. Tälläkään kadulla ei ollut läpiajomahdollisuutta. Päättyviä teitä oli vanhan kaupungin alueella useita ja yleensä niissä oli pysäköitynä autoja perä perään. Ehkäpä autojen omistajilla on jokin systeemi, miten suma tarvittaessa puretaan.

Pilies gatve

Tässä ollaan aivan vanhan kaupungin sydämessä. Ruokapaikkoja on moneen makuun: kreikkalainen, italialainen ja liettulainen ravintola tarjoavat kukin parastaan. Lisäksi löytyy kahvila ja pari olutbubia. 

Vanhan kaupungin ainoa ruokakauppa on myös täällä. Mielenkiinnolla odotan kuinka kauan, sillä pikkuruisessa kaupassa oli töissä neljä vanhahkoa naista, joilla jokaisella oli oma kassansa ja reviirinsä, jota he eivät ylittäneet. Jos halusin ostaa mehua, niin piti odottaa, että mehun myyyjä vapautuu palvelemaan minua. Samaan aikaan edessäni tiskin toisella puolella oli myyjä, joka luki rauhassa lehteä. Hän ei voinut myydä mehua, koska hän myi vain leipää.

Kahviloita ja bubeja Vilnassa on varmaan jokaisessa korttelissa. Ei siis tarvitse kulkea pitkiä matkoja kuivin suin.

Pilies kadun päässä näkyy Paraskeva Pjatnitsan ortodoksikirkko.
(Didzioli 2)

Vilna on kirkkojen kaupunki. Katsoitpa mihin tahansa, niin aina jostain näkyy kirkko. Osa kirkoista on neuvostovallan aikaan päässyt pahasti rapistumaan ja seisovat nyt hylättyinä sijoillaan. Osaa kirkoista on palautettu takaisin alkuperäiseen käyttöön ja kunnostustyöt ovat parhaillaan menossa. Sitten on kirkkoja, jotka näyttävät kuin ihmeen kaupalla säilyneet vailla suurempia kolhuja. Tärkeimmät kirkot, kuten esimerkiksi Katedraali, kunnostettiin heti itsenäistymisen jälkeen.

P.S. gatve = katu