19.10.08

Näitä ei voi olla näkemättä Vilnassa

Gediminasin torni

Gediminasin torni on Vilnan symboli. Se on osa siitä, mitä on jäljellä Ylälinnasta, jota ristiretkeläiset yrittivät turhaan valloittaa 1300-luvulla. Viimeinen turha yritys oli 1402. Sittemmin linna rakennettiin uudelleen. Rauhaa kesti 250 vuotta, kunnes 1600 luvulla Ylälinna tuhoutui sodassa Moskovaa vastaan.

Gediminasin torni korjattiin 1800-luvulla ja restauroitiin 1900-luvun jälkipuoliskolla. Nyt siellä on museo ja mainio näköalatasanne katsella kaupunkia lintuperspektiivistä. Liettuan lippu liehuu tangossa yötä päivää.

Kolmen ristin muistomerkki

Nämä kolme ristiä näkyvät miltei kaikkialle kaupunkiin. Ensimmäiset ristit pystytettiin 1500-luvulla seitsemän surmatun fransiskaanimunkin muistoksi. Neljä heistä heitettiin Vilnia-jokeen ja kolme ristiinnaulittiin kukkulalle. Ristit poistettiin neuvostovallan aikana, mutta uudet kuvanveistäjä A. Vivulskisin suunnittelemat ristit pystytettiin kesällä 1989.

Katedraali

Pyhän Stanislausin ja Vladislausin katedraali on Liettuan katolisten tärkein pyhättö, joka on saanut basilikan arvonimen vuonna 1922. Paavi myöntää tällaisen "kuninkaallisen" statuksen vain hyvin erityisille pyhätöille.

Katedraali ja sen edessä oleva aukio kellotorneineen on samalla erittäin hyvä tapaamispaikka. Tänne on helppo tulla.

Barokkilinna

Liettua ottaa kaiken irti itsenäisyydestään. Katedraalin viereen rakennetaan uudelleen barokkilinnaa, joka tasoitettiin maan tasalle jo 1800-luvulla. Työn pitäisi valmistua ensi vuonna maan 1000-vuotis juhliin samalla, kun Vilna saa kunnian olla yhtenä Euroopan kulttuurikaupungeista.

TV-torni

Vilnan TV-torni toimi tärkeässä osassa Liettuan itsenäisyyden ensi hetkinä vuosina 1989-1990.