20.10.08

Vilnalaisia pihoja

Tämä oli meidän kotipihamme Vilnan vierailumme aikana. Piha on aivan vanhan kaupungin sydämessä. Pihaan johtavaa porttia pidetään suljettuna, joten tämä maisemaa eivät ulkopuoliset pääse näkemään.


"Kotikatumme" varrella oli pari muutakin pihaa. Tässä yksi niistä. Tätä porttia en nähnyt koskaan suljetuna.

Kolmas pihaesimerkki vanhasta kaupungista. En enää muista katua.

Tässä piha on edellisiä suurempi ja se on otettu osittain myös yleiseen käyttöön.

Vilnassa oli useita korttelipihoja. Korttelia reunustavilla taloilla ei näyttänyt olevan aina omaa pihaa, vaan eri talojen pihat olivat sulautuneet yhdeksi suureksi läpikulkureitiksi kävelijöille, parkkipaikoiksi asukkaiden autoille ja leikkipaikoiksi lapsille. Iltahämärissä kannattaa katsoa, millaisen pihan läpi oikaisee, sillä jotkin pihat olivat auringonlaskun jälkeen "hämärämiesten" suosiossa. Pihojen valaistus oli yleensä hyvin heikkoa.

Tätä kuvaa ottaessani mietin Vilnaa vastakohtien kaupunkina. Siellä on paljon vanhaa, jota yritetään kiireimmän kaupalla kunnostaa. Paikat pääsivät pahasti rapistumaan sotien jälkeisenä aikana. Nyt rikastuneet vilnalaiset (ja ehkä muutkin rahoissaan olevat) ostavat vanhaa kaupunkia pala palalta ja erityisesti sen tuntumassa olevan Uzupisin alueen taloja. Tästä seuraa sekä hyvää että huonoa.

Hyvää on se, että rahalla saa paikat upeaan kuntoon. Huonoa on se, että  rahalle haetaan usein myös vastinetta eli rahalla vapautettuihin tiloihin perustetaan kalliita ravintoloita, kahviloita ja kauppoja niille, joille paikan ilmapiiri on tärkeämpää kuin laskun loppusumma.

Helmikuussa 2007 löysimme Vilnasta viehättävän pikku kahvilan. Karu sisustus mutta hyvä ja halpa tarjoilu. Nyt Pieno Barasin (=Maitobaarin) tilalla oli vain tyhjä aukko. Paikkaa pistettiin rajuin ottein uusiksi. Tuskinpa siihen enää Pieno Baras palaa. Näin oli käynyt jo yhdelle suklaakahvilalle, jota myös etsimme. Sen tilalla oli nyt aivan toisen tyyppinen kahvila. Mukava paikka tämä uusikin, mutta ei sitä mitä etsimme.

P.S. Huomasitteko mitä yhteistä on kuvaamillani pihoilla? En tarkoita vanhaa ja ränsistynyttä, jos sitä ajattelitte.